Wildplukken herfst

Gezonde heksen brouwsels…

Wildgeplukt

Als kind speelde ik het allerliefste buiten, in de achtertuin. Daar had ik een mini moestuin, een houten huisje, een vuurplaats, een mini vijver in een oude douchebak… en heel veel kleine priegel beestjes. De achtertuin was als het ware mijn fijne en veilige wereld. Weg van de pestkoppen uit mijn klas, weg van de ruzie tussen mijn ouders, …

Een wereld vol wonderen en avonturen en ik was de goede heks die midden in die wereld leefde. Zo brouwde ik regelmatig wurmen soep met rode bessen of bakte ik pissebedden pannenkoeken met paardenbloemen sla… en de twee dapperste jongetjes uit de buurt – Ruben & Floris – aten mijn brouwsels dan op, volledig vertrouwend op mijn beloftes; wie dit eet wordt later groot en heel erg sterk!

Toen ik naar de middelbare school ging heb ik de achtertuin ingeruild voor het fietsenhok naast school. Daar waren ook hele stoere jongen maar die zaten niet bepaald op mijn brouwsels te wachten…

WildplukkenTegenwoordig ga ik weer regelmatig wildplukken. Op m’n fietsje door de duinen en parken van Den Haag. En wat is daar veel lekkers te vinden. In de zomer kun je je salades versieren met de meest prachtige bloemen en in de herfst puilen de struiken in de duinen uit van de rozenbottels.

Waar ik ook kom, ik zie eigenlijk overal wel wat lekkers te eten groeien. Maar ja, je zou dan ook kunnen zeggen dat wildplukken voor mij de normaalste zaak van de wereld is. Al let ik nu wel iets beter op wat ik pluk en smaken m’n gerechten een stuk lekkerder dan toen. Maar ook nu komt de stoerste man uit de buurt – mijn eigen man Barry – met heel veel liefde en plezier mijn brouwsels op eten en ook nu worden ze geserveerd met een mooie belofte. Als je dit eet blijf je fit en vitaal!

Ik nodig je uit ook je omgeving eens te verkennen op eetbare goodies en zo je wereld een stukje groter én lekkerder te maken. Want geloof me, deze goede heks heeft echt het beste met je voor!

Ga je voor het eerst wildplukken en heb je een plant gespot waarvan je denkt dat deze eetbaar is? Begin dan met de Plantnet-app, hier kun je een foto inzetten en zie je welke plant zij denken dat het is. Check daarna de plant nog eens op internet. Want: alleen bij 100% zekerheid kun je het eten!

Mijn absolute herfst toppers zijn:

 • Rozenbottels – bevatten 10x meer vitamine C dan sinaasappels
 • Vlierbessen – het sap ervan ondersteunt de longen en gaat uitbreiding van virussen tegen. Ook verlaagt vlierbes koorts.
 • Appels – daarvoor moet je alleen wel de stad even uit.
 • Duindoorn – favoriet om haar prachtige kleur en bijzondere smaak.
 • Noten – Hazelnoten, walnoten, beukennootjes of tamme kastanjes
 • Brandnetel – plukken en drogen en je hebt heerlijke thee – voor een goede weerstand en voldoende mineralen.

Veel pluk en brouw plezier!

Liefs,

Fenna

Herfst

Avatar foto

Fenna Boeke

Hallo, ik ben Fenna, een altijd bezig bijtje met een grote passie voor gezondheid, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Mijn levensmotto: liefde voor het leven begint met zelfliefde en daarom ben ik ook De Leefstijlwinkel begonnen, om jou te helpen echt van jezelf te gaan houden. Jezelf elke dag een schop onder je kont te geven en tegelijkertijd mild en vergevingsgezind naar jezelf te zijn.

2 gedachten over “Wildplukken herfst”

 1. Wat een leuk verhaal Fenna. Je kan ook schrijfster worden. Ik pluk ook wild maar alleen om in een vaas te zetten of in te laten drogen… Dit omdat ik niet zo goed weet wat eetbaar is en wat niet. Hartelijke groeten Ineke

  1. Avatar foto

   Ha Ineke,
   Wat een leuke reactie, dank! Ik zag inderdaad een prachtige foto van een veldboeket van je op facebook.
   Liefs, Fenna

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print