Planning fallacy

Volgende week lukt het wel! … Of toch niet?

Inspiratieblog Volgende week lukt het wel

Volgende week ga ik wél elke dag een rondje wandelen voor ik aan het werk ga…

…maar uiteindelijk had ik toch te weinig tijd in de ochtend, dus schoot het wandelen er weer bij in. Herken je die situatie? Je denkt dat het de volgende keer wel gaat lukken om een taak uit te voeren of iets te gaan doen, maar als het puntje bij paaltje komt haalt de tijd je weer in. Kleine geruststelling: dit is alleen maar menselijk.

Mensen bezitten een neiging om te optimistisch te zijn over hoeveel tijd een toekomstige taak in beslag neemt. Hierdoor wordt de benodigde tijd onderschat, wat als gevolg heeft (je raadt het al) dat het toch niet lukt om de taak binnen de tijd af te ronden. Dit wordt ook wel de planning fallacy genoemd. En om het nog wat rooskleuriger te maken: zelfs als je weet dat soortgelijke taken vaak meer tijd kosten dan gedacht, blijf je het toch te optimistisch inschatten.

Volgende week lukt het wel Lobke

Hoewel ik weet dat we de tijd die we moeten besteden aan een toekomstige taak vaak te laag inschatten, trap ik er zelf ook nog steeds in. Neem het schrijven van deze blog bijvoorbeeld. Eigenlijk dacht ik afgelopen week wel een blog te kunnen schrijven als ik terugkwam van een leuk weekendje weg. Maar je raadt het al… Ik was toch later thuis dan gedacht, moest nog boodschappen doen en koken, en dat half uurtje dat ik dacht nodig te hebben: nergens meer te bekennen. En zelfs had ik dat half uurtje wel gehad, dan was dat nog niet genoeg geweest.

Uiteindelijk is het geluk om toch een blog te schrijven. Maar of ik er voor de volgende keer weer van leer? Ik denk van wel! (Of toch niet? Haha)

Groetjes,

Lobke

Lobke Leefstijlwinkel

Avatar foto

Lobke Kuijs

Hoi, ik ben Lobke, een Brabantse wonend in Nijmegen. Ik kan heel erg genieten van een lekkere cappuccino in de ochtend, het zonnetje op mijn gezicht en het bestuderen van het gedrag van mensen. Met mijn achtergrond in de sociale psychologie en gedragswetenschappen wil ik je graag helpen om een duurzame verandering van leefstijl aan te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print