Als dit, dan dat…

Lees je deze blog uitsluitend uit nieuwsgierigheid of heb je het goede voornemen (nog) gezonder te gaan leven?

Lobkes wereld van gedrag

Lees je deze blog uitsluitend uit nieuwsgierigheid of heb je het goede voornemen (nog) gezonder te gaan leven? Waarschijnlijk dat laatste en in dat geval heb ik een beetje slecht en heel veel goed nieuws voor je…

Eerst maar het slechte nieuws; gezonder gaan leven betekend dat je je gedrag moet veranderen en gedragsverandering is lastig. We zijn namelijk gewoontedieren en vallen dus snel terug in oud (en vaak ongezond) gedrag…

Maar dan nu het goede nieuws! Er zijn heel veel manieren en trucjes om je voorgenomen gedragsverandering positief te stimuleren en te laten lukken en ik kan je daarbij helpen!

Een simpele manier om gewenst gedrag daadwerkelijk uit te gaan voeren, is door een ‘als dit, dan dat’ plan te maken! In deze blog leg ik je uit hoe je in 3 simpele stappen zo’n plan maakt.

Het ‘als dit, dan dat’ plan is een simpele methode waarbij je juist je gewoontegedrag als een soort kruiwagen gebruikt om nieuw gedrag aan te leren. Je koppelt namelijk je nieuw gewenste gedrag aan een al bestaande vaste gewoonte. Zo doe je dat:

Stap 1. Bedenk welk nieuw gedrag je wilt aanleren (dit is je voornemen) bijvoorbeeld; ik ben van plan om vaker fruit te eten. Maar alleen een voornemen is niet genoeg…

Stap 2. Maak dus nu je voornemen specifiek (!) bijvoorbeeld; ik wil iedere dag 1 stuk fruit eten.

Stap 3. Koppel nu dit nieuwe specifieke gedrag aan een al bestaande dagelijkse activiteit, bijvoorbeeld; tijdens de lunch. Dan krijg je dus…

En… tada, je plan is gemaakt!

Super simpel toch! Denk je nu, maar ik wil helemaal niet meer fruit gaan eten… een als dit, dan dat plan werkt voor heel veel voornemens. Hieronder een paar voorbeelden ter inspiratie.

Voornemen: een betere mond gezondheid

Specifiek gemaakt: elke dag flossen

Mijn plan: als ik mijn tanden poets, flos ik ze ook

Voornemen: meer bewegen

Specifiek gemaakt: elke werk dag 15 minuten wandelen

Mijn plan: voor ik ga lunchen, loop ik een rondje om

Voornemen: meer echte aandacht voor m’n gezin hebben

Specifiek gemaakt: thuis m’n werk loslaten en met aandacht aanwezig zijn

Mijn plan: als ik thuiskom haal ik 3 x diep en rustig adem voor ik naar binnen ga

Je eigen plan maken? Ook jij kan het!

En, voor welk voornemen ga jij een plan maken? Deel je plan (of vraag aan Lobke) hieronder of op Instagram (link) met #ookjijkanhet

Ben je geïnspireerd door Lobke’s blog maar weet je niet met welk voornemen je het beste kan beginnen? Of ben je het zat steeds in je eentje met een gezonde leefstijl bezig te zijn? Schrijf je dan vandaag nog in voor onze superleuke, leerzame en gezellige workshop: ontdek je leefstijl

Avatar foto

Lobke Kuijs

Hoi, ik ben Lobke, een Brabantse wonend in Nijmegen. Ik kan heel erg genieten van een lekkere cappuccino in de ochtend, het zonnetje op mijn gezicht en het bestuderen van het gedrag van mensen. Met mijn achtergrond in de sociale psychologie en gedragswetenschappen wil ik je graag helpen om een duurzame verandering van leefstijl aan te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print