Kinderbrein

Zo werkt het en zo kan jij helpen met een goede ontwikkeling.

Kinderbrein

Een baby maakt elke dag zo’n 700 nieuwe hersenverbindingen per seconde aan. Zijn hersenomvang neemt in de eerste jaren enorm toe. Als ouder heb je de superbelangrijke taak om het brein van je kind te helpen ontwikkelen.

Een goede basis voor het leven

Het stimuleren van de hersenontwikkeling van je baby is vooral in de eerste jaren van groot belang. Dan wordt de basis gelegd. Een baby wordt geboren met 30 procent van zijn uiteindelijke hersencapaciteit. De resterende 70 procent wordt in de eerste zeven levensjaren aangelegd als de hersenverbindingen zich ontwikkelen. De verbindingen zijn nodig om te kunnen voelen, bewegen, denken, leren en goed te kunnen functioneren. Hoe meer de hersenen van je kind gestimuleerd en uitgedaagd worden, hoe meer de hersenen zich ontwikkelen.

Kinderbrein

Emotionele veiligheid

Een grote voorwaarde voor een gezond brein is dat een kind zich veilig voelt. Als een kind zich niet veilig voelt, gaat het niet ontdekken en spelen. En als een kind dat niet durft, ontwikkelt hij zich minder snel.

Alles wat je zegt, doet, hoe je een kind aanraakt, benadert, hoe je naar een kind kijkt, de omgeving en de omstandigheden waarin je een kind brengt, heeft dus invloed op de ontwikkeling van zijn brein.

Soms gaat het mis bijvoorbeeld als een kind genegeerd wordt. Een keer is niet erg, maar als dit continu gebeurt, en je niet liefdevol, vriendelijk en geduldig bent, dan krijgt een kind hersenverbindingen die hem later in de weg kunnen komen te zitten.

Tips om een goede hersenontwikkeling te stimuleren

  • Bied emotionele veiligheid aan
  • Zorg voor veel lichamelijk contact (knuffelen) en beweging.
  • Kijk goed naar je kind en ben voorspelbaar en beschikbaar. Pak je kind niet plotseling op zonder aan te geven dat je dit gaat doen. Breng het geduld op om te kijken of een kind toe is aan een overgang van activiteiten.
  • Laat een kind niet te lang huilen. Zeker baby’s niet. Het is hun enige communicatiemiddel. Loop naar je kind toe en laat weten dat je er bent.
  • Maak veel vriendelijk oogcontact, zodat je kind weet dat hij wordt gezien en beschermd, en dat alles oké is. Verschuil je niet achter een smartphone, want voor een baby ben je er dan niet.
  • Overprikkel een kind niet, maar voorkom ook dat een kind onvoldoende geprikkeld wordt.

Brein Karin

Avatar foto

Karin Stukker

Hi, ik ben Karin, praktisch, down to earth en een echte levensgenieter. Al zo lang ik mij kan heugen gefascineerd door het menselijk lichaam en geest en de samenwerking tussen beiden. Holistisch kijken naar de mens, dat is waar ik in geloof. Met mijn achtergrond als oersterk coach en brein expert geef ik hier nu ook professioneel vorm aan binnen De Leefstijlwinkel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print