Herfstdipje?

Het ene dipje is het andere dipje niet…

Leefstijl

Het ene dipje is het andere dipje niet…

Na een heerlijke warme zomer met uitbundige strand en tuin feesten, lange zwoele zomeravonden en witte wijntjes op het terras, begint er nu weer een tijd van loslaten. De bomen zullen hun bladeren verliezen, de dagen worden kouder en korter. In de herfst gaan we steeds een beetje meer verlangen naar een knus en warm binnen. Korte rokjes en frisse groene smoothies maken plaats voor wollen sjaals en warme drankjes. Als ik aan de herfst denk, denk ik aan pompoensoep, gepofte kastanjes en Sint maarten en krijg ik een warm en wollig gevoel vanbinnen.

Helaas staat voor sommigen van ons de herfst vooral voor een somber en donker gevoel. Het bekende herfstdipje ligt weer op de loer. Maar het ene dipje is het andere dipje niet. Als je weet welke vorm van depressie – of beginnend dipje – je hebt, kun je hier gerichter aan werken.

Herfstdipje

In de klinische Psycho-Neuro-Immunologie (kPNI) maken ze onderscheid tussen 3 vormen van depressie gebaseerd op drie belangrijke signaalstoffen (hormonen/neurotransmitters) in de hersenen.

  • Serotonine – serotonerge depressie
  • Dopamine – dopaminerge depressie
  • GABA – GABA-erge depressie

Je kunt de verschillende depressies of dipjes goed van elkaar onderscheiden door naar de onderliggende gevoelens en emoties te kijken zoals:

  • Een somber en triest gevoel bij een serotonerge depressie
  • Een vlak en gevoelloos ‘gevoel’ bij een dopaminerge depressie
  • Een angstig en onrustig gevoel bij een GABA-erge depressie.

De reguliere antidepressiva richten zich uitsluitend op de serotonerge vorm. Dit kan ook verklaren waarom antidepressiva niet altijd het gewenste effect geven.
Heb je een herfst dipje en herken je je in een van deze 3 varianten? Met de juiste leefstijl interventies kan je je lichaam ondersteunen in het aanmaken en beter opnemen van de betreffende signaalstoffen (hormonen/neurotransmitters) en zo je dipje fixen.

In mijn volgende blog over hormonen geef ik tips en adviezen over hoe je bovenstaande signaalstoffen met leefstijl kan helpen weer in balans te krijgen. Ben je nu al nieuwsgierig naar welke aanpak voor jou de beste is? En vooral ook naar hoe je die aanpak ook echt kan integreren in je leefstijl? Schrijf je dan in voor onze online workshop: ontdek je leefstijl.

Is jouw dipje inmiddels een echte depressie? Raadpleeg dan altijd ook je huisarts!

Hormonen

Avatar foto

Fenna Boeke

Hallo, ik ben Fenna, een altijd bezig bijtje met een grote passie voor gezondheid, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Mijn levensmotto: liefde voor het leven begint met zelfliefde en daarom ben ik ook De Leefstijlwinkel begonnen, om jou te helpen echt van jezelf te gaan houden. Jezelf elke dag een schop onder je kont te geven en tegelijkertijd mild en vergevingsgezind naar jezelf te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print