Fix je dipje

Eerlijk is eerlijk, ik kan soms behoorlijk in een dip zitten.

Fix je dipje

Eerlijk is eerlijk, ik kan soms behoorlijk in een dip zitten. Vroeger kon ik mezelf daar nog wel eens in verliezen, dan sloot ik me steeds meer af van m’n vrienden en de wereld om me heen en ging in onder de dekens heel erg zielig zitten zijn… en geloof me, dat was ik dan ook echt…

Tegenwoordig… je raad het vast al… FIX ik m’n DIPJE!

En dat kan op heel veel manieren. Maar welke manier je ook kiest, het is van groot belang je dipje eerst echt te [h]erkennen. In mijn vorige ‘Fenna’s hormoonhuishouding’ blog Herfstdipje – het ene dipje is het andere dipje niet beschrijf ik de verschillende soorten hormonale dipjes en hoe je ze kunt herkennen. Als je eenmaal weet wat voor dipje je hebt kan je er ook beter iets aan doen.

Maar voordat je onderstaande tips en adviezen die bij jouw dipje passen in je persoonlijke FIX je DIPJE trukendoos stopt is het belangrijk je dipje eerst ook te erkennen.

Ik zeg heel vaak, alles wat je aandacht geeft groeit. Maar geloof me, alles wat je negeert [of zelfs ontkent] groeit nog veel harder! Daarom is het goed om even echt stil te staan bij je dipje. Even de tijd te nemen om je dipje beter te leren kennen…

Je kan dit bijvoorbeeld doen door in gesprek te gaan met je dipje en haar – jaja, mijn dipjes zijn absoluut vrouwelijk; emotioneel, een beetje perfectionistisch en soms behoorlijk wisselvallig – bijvoorbeeld de volgende vragen te stellen:

Hallo dipje…

 • wat kom je mij vertellen?
 • wat kan ik voor je doen?
 • wie wil je dat er naar je luistert?

Of verzin je eigen vragen… Luister goed naar het antwoord en haal daarna pas de FIX je DIPJE trukendoos erbij…

Footer Fix je dipje


De FIX je DIPJE trukendoos voor een serotonerg dipje

Heb jij een (serotonerg) dipje of wil je je gewoon een beetje gelukkiger en meer ontspannen voelen? Boost dan je serotonine level met deze serotonine boosters!
Sommige van deze voedingsmiddelen bevatten kant en klare serotonine. Anderen bevatten het aminozuur tryptofaan, wat met behulp van vitamine B6, foliumzuur, en ijzer omgezet kan worden tot serotonine.

 • Zonnebloempitten bevatten kant en klare serotonine.
 • Kip, kalkoen, tonijn, banaan, cacao, pompoenpitten, gedroogde pruimen en walnoten bevatten allemaal Tryptofaan.
 • Zonnebloempitten, kip, hennepzaad, haring, tonijn, walnoten, havermout en banaan bevatten ook nog eens een goede dosis vitamine B.
 • Groene bladgroente zoals spinazie, andijvie en snijbiet zijn rijk aan foliumzuur.
 • Voor het nodige ijzer kun je cacao, chiazaad, sesamzaad, pompoenpitten en cashewnoten eten.

Maar behalve gezonde voeding zorgen ook onderstaande tips voor een betere aanmaak en opname van serotonine:

 • Spelen met en aaien van honden en katten
 • Ga naar buiten en zorg zo elke dag voor voldoende zonlicht
 • Lekker veel omhelzen, knuffelen, stoeien en vrijen

Allemaal best leuke trukendoos tips toch 😉


De FIX je DIPJE trukendoos voor een
dopaminerg dipje

 Dopamine wordt ook wel het beloningshormoon genoemd. Je maakt namelijk dopamine aan als je ‘jezelf beloont’. Als je een tekort aan dopamine hebt of het niet meer goed kan opnemen, voel je je vaak vlak en leeg en heeft het leven weinig zin. Je mist motivatie om iets positiefs te gaan doen en bent liever lui dan moe. Herken je dit? Gebruik dan even al je wilskracht om een van onderstaande tips op te volgen en je dopamine zo een stevige boost te geven!

 • Eet gezonde voeding
 • Ga stevig sporten
 • Knuffel er lekker op los

Ben je te depri om een van bovenstaande tips op te volgen? Dan kan orthomoleculaire therapie om je dopamine te boosten een goed alternatief zijn. Stuur mij een mailtje en ik denk graag met je mee.


De FIX je DIPJE trukendoos voor een GABA-erg dipje

Verhoog je GABA met kruiden[thee].

 • Valeriaanwortel – deze wordt al eeuwenlang gebruikt als rustgever en natuurlijk slaapmiddel.
 • Kava kava – heeft een sterk kalmerend effect en wordt veel gebruikt in de behandeling bij angst.
 • Sint-janskruid – stimuleert de GABA-receptoren en werkt rust gevend.
 • Ginkgo biloba – verminderd angst en heeft een gunstig effect op je stemming.
 • Citroenmelisse, ashwagandha en jasmijn werken ook als GABA-versterkers.

Maar ook voeding kan een goede bron van GABA zijn. Zo zit het onder andere in (blad)groenten, tuinbonen, noten, zaden, tomaten en eieren. Ook het eten van gefermenteerde voeding heeft een positief effect.
Mijn advies… Met een lekker kopje warme kruidenthee, een goed boek en een dekentje op de bank. Zo krijg je dat dipje wel onder de knie. Is jouw herfst dipje inmiddels een dip? Ik help je graag bij het vinden van een duurzame oplossing.

*Is jouw dip inmiddels een echte depressie? Raadpleeg dan altijd je huisarts!

Hormonen

Avatar foto

Fenna Boeke

Hallo, ik ben Fenna, een altijd bezig bijtje met een grote passie voor gezondheid, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Mijn levensmotto: liefde voor het leven begint met zelfliefde en daarom ben ik ook De Leefstijlwinkel begonnen, om jou te helpen echt van jezelf te gaan houden. Jezelf elke dag een schop onder je kont te geven en tegelijkertijd mild en vergevingsgezind naar jezelf te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print