De 5 normaalste redenen om te gaan wandelen

In 45 jaar van geitenwollensokken kind naar keurig ANWB stel…

de 5 normaalste redenen om te gaan wandelen

In 45 jaar van geitenwollensokken kind naar keurig ANWB stel…

Zo lang ik me kan herinneren gingen we vroeger in het weekend met het hele gezin naar het bos om te wandelen. Dan reden we met de gammele auto van m’n vader – die helemaal volgepakt zat met o.a. een houten bolderwagen, wollentruien, -sjaals, -mutsen, mijn broers en zussen, een picknickmand vol biologische boterhammen in papierenzakjes en zelf geplukte appels in oude koektrommels, m’n vader, m’n moeder, … van de professorenwijk in Leiden naar ‘het koninginnenbos’ [De Koninklijke Landgoederen de Hosten] bij Voorschoten.

Nadat alles was uitgepakt – wat een hele exercitie was, aangezien mijn moeder altijd veel te veel spullen mee nam – maakten we een lange wandeling door het bos. In de herfst verzamelde ik kastanjes en eikels, in de zomer plukte ik bloemetjes en pluizige grasjes, … er was altijd wel wat te zien en te doen in het bos…

Toch keek ik het meeste uit naar het moment dat we weer terug waren bij de auto en ik te horen kreeg of we nog naar de van der Valk gingen voor warme chocomel in de winter of een patatje of ijsje in de zomer…

Mijn ouders vonden de van der Valk behoorlijk burgerlijk, maar ik vond het er geweldig! Waarom? Omdat ik dan heel even een kijkje kon nemen in het leven van ‘normale mensen’… Wij waren nogal alternatief thuis en ik wilde niets liever dan normaal zijn. Hoe normaler hoe beter, hoe burgerlijker hoe fijner!

Ik moet toegeven dat ik zelf inmiddels ook best ‘alternatief’ ben… Dol op dikke wollentruien en biologische zelf geplukte appels… maar als ik ga wandelen met m’n liefje Barry geniet ik er enorm van om samen als keurig ANWB stel op pad te gaan. We hebben weliswaar geen matchende trainingspakken aan en ik loop regelmatig een stukje op m’n blote voeten, maar we hebben wel degelijk matchende wandelschoenen en een keurig rugzakje met gezonde lunch in echte Mepal meeneembakjes… en dat is wat mij betref inmiddels normaal genoeg!

5 normaalste redenen om te wandelen

Om helemaal in stijl te blijven… hier de 5 normaalste redenen om vandaag nog te gaan wandelen die ik maar kon bedenken.

 1. Wandelen is gratis en kan overal
  Makkelijker kan ik het je niet maken. Je hebt bij kleine wandelingen geen speciale uitrusting nodig en wandelen is op een paar gebieden in Nederland na gratis. Neem een dopper met water mee en je kan zo op pad!
 2. Wandelen werkt ontspannend
  Wandelen stimuleert de aanmaak endorfine, ook wel het geluk hormoon genoemd. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een blij en ontspannen gevoel krijgt het vermindert stress, spanning, woede en vermoeidheid. Daarnaast heeft het een pijnstillende werking, draagt het bij aan een sterk immuunsysteem en remt het allergische reacties. Bovendien daalt het stresshormoon cortisol. Angstige en depressieve gevoelens nemen hierdoor af. Kortom, van wandelen word je meer ontspannen en gelukkiger J
 3. Wandelen brengt je meer in balans
  Door te wandelen stimuleer je de samenwerking tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Het logische en analytische deel van de linkerkant wordt verbonden met het intuïtieve gevoelsdeel van de rechterkant. Dit is ook de reden dat nieuwe ideeën en oplossingen vaak tijdens het wandelen ontstaan. Heb je dus een probleem of vraagstuk waar je geen oplossing voor kan vinden, neem je vraag mee in een wandeling, je zal versteld staan van je eigen oplossend vermogen J
 4. Wandelend terug naar je natuur
  We zijn als mensen onlosmakelijk verbonden met de natuur. Ons huidige dagelijks leven druist daar behoorlijk tegenin. Natuur en groen hebben een helende werking op ons, alleen al het zien ervan op bijv. een foto werkt ontspannend zo blijkt uit verschillende onderzoeken. De natuur ademt rust en harmonie uit, het is er stil en nodigt uit tot verwonderen. Wandelen in de natuur draagt dus extra bij aan een gevoel van geluk, welbevinden en ontspanning.
 5. Wandelen is gezond
  Wandelen is gezond, dat weten we allemaal. Als we dagelijks een half uurtje wandelen is dat heilzaam voor onze conditie, ons lichaamsgewicht, ons hart, onze bloedvaten, longen, botten, spieren, rug en hersenen.

In m’n volgende blog deel ik de 9 grootste gezondheidsvoordelen van wandelen met je. Want geloof me, wandelen is niet normaal gezond voor je!

de 5 normaalste redenen om te gaan wandelen

Avatar foto

Fenna Boeke

Hallo, ik ben Fenna, een altijd bezig bijtje met een grote passie voor gezondheid, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Mijn levensmotto: liefde voor het leven begint met zelfliefde en daarom ben ik ook De Leefstijlwinkel begonnen, om jou te helpen echt van jezelf te gaan houden. Jezelf elke dag een schop onder je kont te geven en tegelijkertijd mild en vergevingsgezind naar jezelf te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print