Cryotherapie

Brrr… een ijskoud leefstijlavontuur

Cryotherapie

Brrr… een ijskoud leefstijlavontuur

Het klinkt spannend en misschien heb je er wel eens van gehoord. Cryotherapie is niks nieuws. Bij cryo stel je je lichaam bloot aan extreme kou. Het is een eeuwenoude methode, maar dan in een nieuw jasje. Een futuristisch jasje mag ik wel zeggen. Je neemt namelijk geen ijsbad of een koude douche, maar stapt in een cabine die aangesloten zit op imposante stikstoftanks. Op het beeldscherm naast je zie je de temperatuur langzaam dalen. In de sessie van drie minuten kun je zelfs de min 120 graden aantikken.

Die extreme kou zal dan wel ergens goed voor zijn? Dat klopt! Natuurlijk is het geen wondermiddeltje, maar er zitten wel degelijk voordelen aan zo’n cryo sessie. De zenuwuiteinden in je huid (kou-receptoren) slaan alarm: je bent in levensgevaar!

Het bloed trekt zich terug naar de vitale organen in de romp en gaat sneller stromen. Je interne kacheltje gaat goed stoken en dat is goed voor je immuunsysteem. De koortsachtige temperatuur bestrijdt effectief virussen in ons bloed, net als bij griep. Daarnaast brengt het lichaam hormonen en enzymen in de bloedbaan om het herstel te bevorderen. Ook het zuurstofgehalte in het bloed stijgt door het zuurstofrijke klimaat in de cabine. Bloed dat rijk is aan zuurstof en nutriënten herstelt beschadigd weefsel sneller.

Na drie minuten verruil je de vrieskou voor kamertemperatuur. En dan? Reset! Je bloed stroomt met hoge snelheid terug naar armen en benen; bloedvaten die mogelijk verstopt waren, kunnen door de verhoogde druk weer opengaan. Je verrijkte bloed voert afvalstoffen beter en sneller af. Ook de productie van collageen gaat omhoog: de elasticiteit van de huid neemt toe. Plus, je stofwisseling krijgt een boost. Win-win-win!

Mij leek een cryo sessie dus zeker het proberen waard. Ik ging hiervoor naar the Floathouse in Breda. Geen winterjas in deze kou, maar slechts in ondergoed mét een paar warme sloffen en wanten aan. Langzaam zag ik de thermometer dalen, tot deze de min110 graden aantikte. Voor een eerste keer leek me dat goed genoeg. Wat ik ervan vond? Koud en dat is zacht uitgedrukt. Omdat het droge kou is, was het voor mij wel compleet anders dan de kou die ik gewend ben. Na die drie minuten rillen stond het kippenvel nog even op mijn armen en benen, maar gek genoeg voelde ik juist een soort warmte in mijn romp. Lekker opgefrist en klaar voor de dag!

Cryotherapie, of dit nou een losse sessie of een therapeutische reeks betreft, kan een geweldige aanvulling zijn op een gezonde leefstijl.

Ons motto is: breng je basisleefstijl op orde… en experimenteer daarnaast naar hartenlust met alles wat er op het gebied van een gezonde leefstijl en persoonlijke ontwikkeling te doen is.

Ben je geïnspireerd door Renées cryo-avontuur? Ontdek dan eerst hoe het met jouw basisleefstijl gesteld is tijdens onze super verhelderende, interactieve workshop: ontdek je leefstijl.

Avatar foto

Renée Keulemans

Hallo, ik ben Renée, de jongste van het team. Nieuwe dingen ontdekken, organiseren en mijn habits tracken vind ik heerlijk. Maar als ik het een dagje vergeet, weet ik als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om die fijne flow weer terug te vinden... Hopelijk kunnen mijn berichtjes en blogs je inspireren om jouw ideale flow te vinden, vast te houden en... weer op te pakken als je het even ‘vergeten’ bent.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print