Train je brein

Neem je brein eens wat vaker mee naar de sportschool!

Train je brein

Neem je brein eens wat vaker mee naar de sportschool!

 Voldoende ontspanning, slaap, fysieke beweging en gezond eten heeft allemaal een positieve invloed op je brein, maar ook het regelmatig trainen van je hersenen zorgt voor positieve effecten. Zo blijf je mentaal in goede conditie én het helpt je ook de risico´s op hersenaandoeningen te verkleinen.

Een van de belangrijkste punten bij het trainen van de hersenen, is het doorbreken van oud gedrag. Probeer eens iets nieuws. Neem een andere route naar je werk of probeer een nieuw hobby uit. Dit soort veranderingen zorgen ervoor dat je je brein blijft uitdagen. Máár er is meer dat je kan doen, het hoeven geen grote veranderingen te zijn, ook met kleine, simpele dingen kan je al heel veel effect bereiken.


Houd je brein voor de gek

Gebruik eens je niet-dominante hand voor alledaagse handelingen, zoals eten, tandenpoetsen of schrijven. Behoorlijk uitdagend en dus heel goed voor je brein.

Of doe dingen met je ogen dicht. Het opvouwen van de was bijvoorbeeld, of het inpakken van een cadeautje. Dit dwingt je hersenen om nieuwe neurale paden te gebruiken.

Speel denkspelletjes

Zet je hersenen aan het werk met denkspelletjes (het liefst niet achter een scherm of in ieder geval niet te lang). Schaf een good old papieren puzzelboek of een bordspel aan om je hersenen lekker te laten kraken.

 

Brein

 

Teken dingen

Tekenen is goed voor je hersenen. Door dingen te tekenen, onthoud je ze beter. Je kunt het tekenen ook gebruiken om je hersenen uit te dagen. Teken bijvoorbeeld uit je hoofd een kaart van je buurt of je stad. Probeer in je tekening zo veel mogelijk details aan te geven, dus grote straten, zijstraatjes, bankjes, winkels en andere opvallende dingen, wat er maar in je opkomt.

Doe sociale activiteiten

Uit onderzoek blijkt dat mensen die sociaal actief zijn, een lager risico lopen om dementie en Alzheimer te ontwikkelen. Dit komt omdat je bij sociaal contact meerdere gebieden van de hersenen gebruikt. Én doordat sociaal contact vaak ook nog eens samengaat met fysieke activiteiten, zoals samen sporten of wandelen, is het dubbel goed voor je brein.

Mediteer

Mindfulness is de laatste jaren steeds populairder geworden, en dat is niet voor niets. Uit onderzoek is gebleken dat deze vorm van meditatie helpt om nieuwe neurale paden te bewandelen, wat je vermogen tot zelfreflectie vergroot en zorgt voor een grotere mentale flexibiliteit. Meditatie helpt bovendien bij het verbeteren van aandacht, focus, empathie en weerbaarheid. Het zou zelfs de capaciteiten van het werkgeheugen kunnen vergroten.

Met kleine aanpassingen kun je al veel effect bereiken. Wat ga jij doen om je brein te trainen? En belangrijker nog… hoe ga je dat dagelijks volhouden?

Brein Karin

 

Avatar foto

Karin Stukker

Hi, ik ben Karin, praktisch, down to earth en een echte levensgenieter. Al zo lang ik mij kan heugen gefascineerd door het menselijk lichaam en geest en de samenwerking tussen beiden. Holistisch kijken naar de mens, dat is waar ik in geloof. Met mijn achtergrond als oersterk coach en brein expert geef ik hier nu ook professioneel vorm aan binnen De Leefstijlwinkel.

1 gedachte over “Train je brein”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0 Shares
WhatsApp
Share
Share
Tweet
Print